• LOGO_GIS

 • NEWS

  bucharest.iegis.eu
  9
  Feb

  Christian Karlsson va vorbi despre cea mai mare și cea mai ambițioasă construcție pentru psihiatrie în Danemarca, din ultimii 100 de ani la GIS.

  Arhitectul Christian Karlsson, fondatorul Karlsson Architects, Danemarca, va fi GUEST SPEAKER la expo-conferința internațională GIS cu tema arhitectură de interior și design ambiental. El va prezenta proiectul Spitalului de Psihiatrie din Slagelse, Danemarca. GIS face parte din Forumul Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE București, cel mai mare eveniment dedicat arhitecților, inginerilor, contractori care va avea loc în perioada 21-22 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

  “Noul spital de psihiatrie din Slagelse este farul psihiatriei viitoare pe plan internațional.” – a spus clientul

  Karlsson Architects / VLA a câștigat competiția cu 2 faze pentru propunerea noului spital psihiatric din Slagelse care întruchipează cea mai mare și cea mai ambițioasă construcție de psihiatrie în Danemarca, din ultimii 100 de ani și a fost finalizat în septembrie 2015. Cu o suprafață totală de 44.000 m2, clădirea este formată din secții generale de psihiatrie, medicină medico-legală și de înaltă securitate, o clinică ambulatoriu, recepție de urgență, centre de formare, bazin de înot și un centru de cercetare și educație. Capacitatea de ansamblu include 194 pacienți spitalizați și 200-300 consultații zilnice în clinica ambulatoriu.

  Transparența între oameni și funcțiuni a fost cheia în procesul de dezvoltare al designului. Aceasta include utilizarea consecventă a pereților de sticlă între funcțiile relevante – spații de lucru, camere de întâlnire și facilități pentru diverse activități, conferind clădirii o atmosferă personală și plină de viață. Cu ajutorul sticlei în proiectarea zonelor de lucru pentru personalul din fiecare secție, se oferă posibilitatea vizualizării zonelor comune partajate între 2 – 3 secții. Acest lucru subliniază noțiunea de proximitate și permite accesul ușor al personalului, dar, de asemenea, sprijină și strategia de securitate dinamică.

  Concentrându-se pe arhitectura care ajută în procesul de vindecare și de recuperare, una dintre ideile proiectului a inclus optimizarea luminii naturale și artificiale cu tehnologie inovatoare LED. Proiectul este completat de un design al iluminatului în ritm circadian, care se bazează pe o tehnologie dinamică cu LED-uri, sprijinind lucrul cu pacienții atât ziua cât și noaptea. Luminile variază în culoare, intensitate și compoziție, în funcție de momentul zilei. O serie de studii au demonstrat că acest lucru susține tratamentul pacienților și limitează nivelul de stres al personalului în timpul turelor de noapte.

  Clădirea este organizată și proiectată într-un mod informal și deschis, în jurul unității pline de evenimente a spațiilor interioare și grădinilor. Secțiunile separate ale spitalului sunt unite prin facilități comune pentru tratamente, activități, antrenament, gătit și spații în aer liber, sprijinind organizarea inovatoare a viitorului psihiatriei.

  Din exterior, clădirea arată simplu, cu o fațadă din cărămizi galbene lucrate manual. Peisajul înconjurător ușor muntos, cu iarbă sălbatică și grupuri de stejar, formează o atmosferă primitoare și de sprijin pentru toată lumea care sosește sau pleacă din clădire.

  Sinergia și împărtășirea cunoștințelor între personal este facilitată prin spații de lucru pe bază de activități deschise concepute pentru specialiștii care lucrează în tratament, cercetare și educație. Proiectul este un rezultat al unei colaborări fructuoase între arhitecți, specialiști în psihiatrie și grupuri de pacienți, prin mai multe ateliere de implicare a utilizatorilor care au avut loc în timpul procesului de proiectare. Datorită accestui fapt, principiile de psihiatrie daneze au fost transpuse cu succes în arhitectura care susține, este caldă și primitoare, cu fiecare pacient în centrul atenției.

  Pentru majoritatea pacienților, o parte substanțială a tratamentului constă în menținerea competențelor sociale și a abilităților de bază. Sport și alte activități fizice sunt incluse în terapie pentru a crește nivelul de implicare și activitate, ajutându-i să se adapteze mai bine. Pacienții au acces la facilități, cum ar fi două săli de sport, bazin de înot și zone de antrenament în aer liber. În plus, mai mult de 40 de curți și grădini, care diferă ca mărime și caracteristici, dau o varietate de opțiuni pentru activitățile în aer liber, atât pentru pacienți, cât și pentru personal. Inventarul și plantarea susțin noțiunea de schimbare a anotimpurilor și completează stimularea observațiilor vremii, păsărilor etc.

   

   

  Despre arhitect

   

  Din 1993 până în 2003, Christian Karlsson a fost arhitect și partener asociat în KHR Architects, responsabil de proiecte pentru noile stații de metrou København / Frederiksberg, stația de metrou Flintholm și Universitatea din Odense.

  Din 2003 a fost Head of The Danish for Building și Property Agency (SES), cu responsabilitatea pentru dezvoltarea și menținerea proprietăților și castelelor statului până în 2007, când a fondat Karlsson Arkitekter. El a fost responsabil de proiectul noului Spital de Psihiatrie I Slagelse (lead consultant), Spitalul de Psihiatrie nou în Vejle DK (consultant OPP), Domiciliu pentru Ministerul Locuinței, Afacerilor Urbane și Rurale (lead consultant).

  În prezent, este profesor asociat la Royal Academy of Fine Arts, Copenhaga și membru al Societății daneze a Artiștilor. Face parte din juriu la concursurile naționale de arhitectură din Danemarca.

  Christian Karlsson are mai multe premii de arhitectură naționale și internaționale: Architectual Award Review 2016 (Health Buildings), Premiul WAF 2016 / Finalist, Premiul WAN / Finalist, Premiul Construction Client 2016, The Danish Architecture Award Farveprisen 2016, Goldlabel Danish Green Building Counsil 2016, The Danish Light Prize 2016 / Finalist și The Danish Architecture Award Tyndpladeprisen 2009.

  Forumul SHARE , cel mai amplu eveniment adresat arhitecților, inginerilor și contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior și confortul ambiental, arhitectura peisagistică și de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor și fațadelor de sticla.

  Evenimentul este organizat de ABplus events și Ordinul Arhitectilor din Romania. Pentru inscrieri la eveniment si alte informații despre cele 4 conferinte din cadrul forumului accesați urmatoarele pagini www.share-architects.com și www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.

  Leave a Reply